Groepenindeling

Uit NFF_Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Wat?

De Federatieraad van de NFF heeft in 2007 besloten de nationale wedstrijden op een andere wijze te verdelen onder de aangesloten verenigingen. De verdeling per provincie werd losgelaten.

Niet meer per provincie

In het oude systeem kreeg elke provincie elk jaar één wedstrijd. Dat was dus echt een Provinciaal Kampioenschap.

FCC De Heideclub was als de enige club in Friesland elk jaar aan de beurt en in Gelderland was elke vereniging een keer in de 8 jaar aan de beurt.
Die provinciale indeling was voor de clubs niet eerlijk.
In plaats hiervan kwam een indeling in groepen. Volgens de nieuwe indeling zou elke club een nationale wedstrijd moeten kunnen organiseren om de 3 of 4 jaar.
De wedstrijden blijven in principe wel genoemd naar de provincie waarin ze worden gereden, op enkele uitzonderingen na.

Hoe?

Er zijn groepen gevormd van 3 à 4 verenigingen. In totaal zijn er nu 8 groepen. De groepen worden aangeduid met letters: A tot en met H. Jaarlijks mag uit elke groep één club een nationale wedstrijd organiseren. In de groep wordt gerouleerd. De volgorde van de groepen staat vast: A, H, G, D, B, F, E, C. Dus een club uit groep C is altijd na een club uit groep E aan de beurt. De nationale wedstrijden van de NFF zijn altijd om de twee weken; de eerste is altijd 8 weken vóór het NK. Om te voorkomen dat een groep altijd in dezelfde tijd van het jaar aan de beurt is, schuift men per jaar twee weken op. De groep die in een bepaald jaar als tweede aan de beurt is, organiseert het jaar daarna dus de derde wedstrijd. De groepsindeling ziet er momenteel zo uit:


groep provincie club
Groep A FCC De Spartanen Zevenhuizen
FCC De Heideclub Noordbergum
FCC De Fivelcrossers Appingedam
FCV Flying Bikes Winschoten
Groep B FCC The Derrick Crossers Schoonebeek
FCC Rapid Wheels Klazienaveen
FC Unitas Assen
Groep C FCC De Bissinghcrossers Ommen
KWC Kampen
FCC De Vaart Dedemsvaart
Groep D FCV De Lochsprinters Nijverdal
CRT Raalte
FCV Het Twentse Ros Hengelo
DVO Haaksbergen
Groep E FCC Lichtenvoorde Lichtenvoorde
FCV Wycross Wijchen
FCC De IJsselcrossers Doetinchem
BMX Apeldoorn Apeldoorn
Groep F FCC De Volharding Nunspeet
FCC Flying Bikes Kootwijkerbroek
NCC Nijkerk
FCC Putten Putten
Groep G FCV Geldermalsen Geldermalsen
TFCC De Weirijders Tiel
FCC Ammersoyen Ammerzoden
FCC Barendrecht Barendrecht
Groep H FCC Oss Oss
FCC Nuland Nuland
FCV D'n Urste Schijndel
FMC The Whoopers Berlicum


Het kalenderjaar 2008 was een overgangs-jaar zijn en kalenderjaar 2009 was het eerste jaar dat het nieuwe systeem in zijn geheel voor een vol jaar werd gebruikt. In het nieuwe systeem worden er jaarlijks 4 nationale wedstrijden vóór het NK worden georganiseerd en 4 ná het NK.

Groepen en districten

De nieuwe groepsindeling geldt alleen voor de nationale wedstrijden. Het is een systeem om deze wedstrijden te kunnen verdelen tussen de diverse verenigingen. Naast deze groepsindeling blijft de organisatie van de NFF gewoon op de districten (ook wel regio’s genoemd) steunen. Ook de verdeling van het NK (Outdoor) en het NCK blijft gebeuren op basis van de districts-indeling, dus het oude systeem.

Naamgeving van de wedstrijden:

In de nieuwe indeling blijven de nationale wedstrijden de naam krijgen van de provincie waarin ze gereden worden. In groep A wordt dan (in theorie) twee jaar een Noordhollands Kampioenchap gereden en 1 jaar een Fries Kampioenschap.

In groep B wordt elk jaar een Gronings kampioenschap gereden.

In Overijssel zijn de verenigingen verdeelt over twee groepen. Dat betekent dat er in deze provincie elk jaar twee nationale wedstrijden zullen worden georganiseerd. De eerste van deze wedstrijden krijgt de naam Overijssels Kampioenschap, de andere wedstrijd krijgt een andere naam, maar telt net zo goed mee voor deelname aan het NK.

Hetzelfde doet zich voor in de provincie Gelderland, waar ook twee groepen zijn. Daar komt naast het Gelders Kampioenschap ook een andere nationale wedstrijd.

De naamgeving van deze ‘dubbele’ wedstrijden is gebaseerd op de streek waarin het kampioenschap plaatsvindt: bijvoorbeeld Betuws Kampioenschap of Twents Kampioenschap.

Aanpassing in 2011

Omdat de clubs in Noord-Holland in de loop der tijd hun lidmaatschap van de NFF opzegden, bleef Noordbergum als enige over in Groep A.

Het lidmaatschap van Wehe-den Hoorn (Groep B) kwam ook te vervallen. Om deze redenen werd Noordbergum ingedeeld in Groep B. Daardoor bleef Groep B optimaal gevuld.

Het gevolg hiervan was wel dat Groep A helemaal leeg was en dat er dus elk jaar een datum op de wedstrijdkalender open zou blijven. Om toch acht wedstrijden per jaar te kunnen blijven aanbieden, heeft de NFF besloten jaarlijks de opengevallen plek te gunnen aan een vereniging die zich daarvoor kandidaat stelde. Voorwaarde was wel dat de kandidaat niet in hetzelfde jaar al op reguliere wijze aan bod kwam.

Aanpassing in 2019

Na verloop van tijd groeide het aantal aangesloten verenigingen. De clubs uit Schijndel en Barendrecht waren aangesloten bij de NFF. Er was dus aanleiding om de groepenindeling opnieuw onder het licht te houden.

De indeling die toen werd gemaakt, is de indeling zoals die in de tabel hierboven staat.