Groepsindeling 2007

From NFF-wiki
Jump to: navigation, search

Groepsindeling nationale wedstrijden[edit]

Wat?[edit]

De Federatieraad van de NFF heeft in 2007 besloten de nationale wedstrijden op een andere wijze te verdelen onder de aangesloten verenigingen. De verdeling per provincie werd losgelaten. De enige club in Friesland was elk jaar aan de beurt en in Gelderland was elke vereniging een keer in de 8 jaar aan de beurt.

In plaats hiervan kwam een indeling in groepen. Volgens de nieuwe indeling zou elke club een nationale wedstrijd moeten kunnen organiseren om de 3 of 4 jaar.

De wedstrijden blijven in principe wel genoemd naar de provincie waarin ze worden gereden, op enkele uitzonderingen na.

Hoe?[edit]

Er zijn groepen gevormd van 3 à 4 verenigingen. In totaal zijn er nu 8 groepen. De groepen worden aangeduid met letters: A tot en met H.

Jaarlijks mag uit elke groep één club een nationale wedstrijd organiseren. In de groep wordt gerouleerd.

De volgorde van de groepen staat vast: A, H, G, D, B, F, E, C. Dus een club uit groep C is altijd na een club uit groep E aan de beurt.

De nationale wedstrijden van de NFF zijn altijd om de twee weken; de eerste is altijd 8 weken vóór het NK. Om te voorkomen dat een groep altijd in dezelfde tijd van het jaar aan de beurt is, schuift men per jaar twee weken op. De groep die in een bepaald jaar als tweede aan de beurt is, organiseert het jaar daarna dus de derde wedstrijd.


groepprovincieplaatsclub
A
A
A
A
BFrieslandNoordbergumFCC De Heideclub
BGroningenAppingedamFCC De Fivelcrossers
BWinschotenFCV Flying Birds
BZevenhuizenFCC De Spartanen
CDrentheAssenFC Unitas
CKlazienaveenFCC Rapid Wheels
CSchoonebeekFCC The Derrick Crossers
C
DOverijsselDedemsvaartFCC De Vaart
DKampenKWC Kampen
DOmmenFCC De Bissinghcrossers
DRaalteCRT Raalte
EOverijsselHaaksbergenFCC DVO
EHengeloFCV Het Twentse Ros
ENijverdalFCV De Lochsprinters
EGelderlandLichtenvoordeFCC Lichtenvoorde
FGelderlandKootwijkerbroekFCC Flying Bikes
FNunspeetFCV De Volharding
FNijkerkNCC Nijkerk
FPuttenFCC Putten
GGelderlandApeldoornFCC Apeldoorn
GDoetinchemFCC De IJsselcrossers
GGeldermalsenFCV Geldermalsen
GTielTFCC De Weirijders
HNoord-BrabantAmmerzodenFCC Ammersoyen
HBerlicumMFC The Whoopers
HNulandFCC Nuland
HOssFCC Oss


Het kalenderjaar 2008 was een overgangs-jaar zijn en kalenderjaar 2009 was het eerste jaar dat het nieuwe systeem in zijn geheel voor een vol jaar werd gebruikt.

In het nieuwe systeem worden er jaarlijks 4 nationale wedstrijden vóór het NK georganiseerd en 4 ná het NK (het NK is overigens altijd in het Pinksterweekend op zaterdag en maandag).

Bijzondere situatie Groep A[edit]

Bij het ingaan van deze regeling bestond Groep A ook uit vier verenigingen: drie clubs in Noord-Hollend én FCC De Heideclub uit Noordbergum.

De clubs uit Noord-Holland hebben vrij snel na het ontstaan van de Groepsindeling afscheid genomen van de NFF. In dezelfde tijd hebben we ook afscheid genomen van een club uit het noorden van Groningen.

Daardoor bleef Noordbergum alleen over in Groep A, en in Groep B ontstond een open plaats.

Besloten is toen dat Noordbergum bij Groep B ingedeeld zou worden én dat de plek van Groep A in het wedstrijdrooster steeds door een andere club zou worden ingevuld.

Een aantal jaren is de open plek van Groep A ingevuld door inschrijving door clubs die daar belangstelling voor hadden.Het bestuur van de NFF heeft besloten de plaats in 2017 toe te kennen aan FCC Oss.

Groepen en districten[edit]

De nieuwe groepsindeling geldt alleen voor de nationale wedstrijden. Het is een systeem om deze wedstrijden te kunnen verdelen tussen de diverse verenigingen.

Naast deze groepsindeling blijft de organisatie van de NFF gewoon op de districten (ook wel regio’s genoemd) steunen. Ook de verdeling van het NK (Outdoor) en het NCK blijft gebeuren op basis van de districts-indeling, dus het oude systeem.

Naamgeving van de wedstrijden[edit]

In de nieuwe indeling blijven de nationale wedstrijden de naam krijgen van de provincie waarin ze gereden worden. In groep B wordt dan drie jaar een Gronings Kampioenschap gereden en 1 jaar een Fries Kampioenschap. In groep C wordt elk jaar een Drents Kampioenschap gereden.

In Overijssel zijn de verenigingen verdeelt over twee groepen. Dat betekent dat er in deze provincie elk jaar twee nationale wedstrijden zullen worden georganiseerd. De eerste van deze wedstrijden krijgt de naam Overijssels Kampioenschap, de andere wedstrijd krijgt een andere naam, maar telt net zo goed mee voor deelname aan het NK. Hetzelfde doet zich voor in de provincie Gelderland, waar ook twee groepen zijn. Daar komt naast het Gelders Kampioenschap ook een andere nationale wedstrijd.

De naamgeving van deze ‘dubbele’ wedstrijden is gebaseerd op de streek waarin het kampioenschap plaatsvindt: bijvoorbeeld Betuws Kampioenschap of Twents Kampioenschap.

De wedstrijd die elk jaar gereden wordt in de open plek in het wedstrijdrooster die door Groep A is achtergelaten, krijgt steeds een aparte naam. Deze naam zal vooral gebaseerd zijn op de regio waarin de wedstrijd wordt gehouden.